Wednesday, December 29, 2010

New Days Coming

wazzuppp,wazzzuppp.....

hahahaha....so,today,penantian berakhir..hari ini akan start wat call..start my task here as a collector..yeah,hopefully get more luck and jadi lebih rajin tuk jd top collector...aku pon nak gak jadi org kaya hujung2 bulan..kutip gaji 5-6 ribu sebulan.hehehe.tp klu dpt 3k pon xper,xdek la demand sgtt kan...syukur jer dgn rezeki yg tuhan bagi setakat ni...alhamdulillah...

hari ni datang awal g keje...sbb aku gerak dari Semenyih ke Petaling Jaya...malam tadi aku g Semenyih, umah angah..dari Semenyih nek KTM to  KL Sentral...then interchange putra from KL Sentral to Asia Jaya...what a boring journey coz KTM so lembap...hahahahah...tp kan, terasa nak puji KTM coz sediakan ladies coach..aku xdek la rasa ralat sgt nk berhimpit2 dalam KTM tu, iye la...rasa agak secure sbb only ladies there..xdek lelaki..nk berhimpit mcm mana pon xdek masalah...tol x?

so,sampai opis dalam pkol 8.15...then dgor2 plak bising2 cakap esok cuti sempena kemenangan Malaysia menentang Indonesia dalam Piala Suzuki malam td, 4-2...syabas kepada pasukan Malaysia..talk about Piala Suzuki, Malaysia vs Indonesia....aku teringatkan si Julia Perez...hahahha,bikin kontroversi nak mati wei,...COLI LASER.....miahahaha...terasa nk tengok cmner la rupe coli laser berkenaan tp ada kawan ckp...xpyh la tgok..tidak bagus untuk kesihatan mata..opsss,tersedar dari lena...jangan tengok okey,x baik..hahahaha...thanks to Zaidan Zidan coz give me some advice.hahhaha...

so...times running out, near 9am already...got to stop..today first day make call...so,kene bersemangat sikit..to all my frens...ples pray for me, pray i get more luck in my journey become a COLLECTOR...heheheh....so, c u next time....daaaaa.........(('',))

Monday, December 27, 2010

kerja..oh,so boring!!!

Today, 27 hb dec 2010....almost 2 weeks and 1 day aku mula keje kt SCOPE International Standard Chartered Bank...huhuhuh...so happy to continue working here again...i love their environment and all of my friends here..they are so friendly n kindful person...so,when they ask me to joined again..i just said...y not..!!!..hehehe...syok dpt keje cni semula,even kt sini very stressfull...one most the advanced things yang wat aku happy adelah x perlu g interview dah...interview jer kt cni,doa2 dapat,,then dapat job..besh2...aku memg mlas nk g interview,tiap kali nak g interview sure rasa cm nak nangis..ntah pape,tp tu la aku...rasa mlas nk berdepan dgn interviewer yg sure muke kerek semacam...from my experience la..memg sgt2 kerek n klu die tu pompuan, sure lagi kerek...rasa nk sepak2 jer,cm la dlu die bgus sgt..kan,kan,kan.....aku tgok seksi jer yg lebih...mcm x ckup kain..ahakzzz....

SO..hari isnin 13hb dec,aku daftar then keen g training..3 hari,sgt2 xbesh..sebab rasa cm keen study,masuk kelas n exam..what so ever la kan..hahaha.then..comeback again to my workstation...but,since i am a new joiner,so i just looking around,because still didn't get my id in the system..lg satu yg amat bosan sbb bole mendatangkan mengantuk...gile,hari2 aku ngantuk..pling gile,smpai hari ni aku x dpt id lagi..parah2..hari in plak,aku rasa cm nk cium jer meja aku neh..mata plak cam ade batu pemberat,nk terpejam jer...last2 keje aku ngulang ke tandas, pg basuh muka...adoii..bila la nk dpt id neh...lmbt benor,smpai hati dorg seksa aku cmni...sob,sob,soob.............

p/s....hari ni aku masuk umah baru,umah sewa..erm,cmner la life hidup sendiri nih,aku x reti sendiri2..selalu tuh,aku ade family..ni dah xdek plak,ayong da pindah ke bukit fraser..angah plak jauh kt semenyih...ermmmm...rasa x besh jer,nk ngis pon ade...tp klu aku x dok sendiri cmner aku nk berdikari..so,start from now, i must to be strong n tabah hadapi sume dugaan hidup..aku mesti boleh,sebab aku boleh...yakin boleh...!!!!!..MALAYSIA BOLEH

Friday, December 10, 2010

argghhhh...xtaw kenapa????

hari ni..mood xberapa nak okay....salah satu sebab, jap lagi dah nak trun kl..isnin da mula masuk keje...argggghhh,terasa malas tp aku xleh malas..aku kene keje,sebab kalau aku x keje sape nak kasi aku duit belanjer, topup hp, beli itu dan ini..nti anak sedara nak minta belanje pon xde duit nak belanjer....xleh2,aku kene keje..lgpon, aku ada tanggungjawab yang perlu dilakukan...BAYAR UTANG PTPTN...hehehe,gilak banyak utang aku dengan ptptn...adoiiiiyaiii.....

Isnin,13 Dec 2010...
The new life begin..aku akan menjadi seorang pekerja,bukan lagi seorang penganggur.hahaha..dah sebulan satu minggu aku menjadi penganggur terhormat kat umah mak ni, jadi bibik mak aku, jadi babysitter kakak aku..hehehe,yg paling besh..jd tukang paw duit abah.hahahaha.syok2,tp x syok gak asyik minta duit neh, kesian kat abah penat2 cari duit datang aku kejenye menge'paw'...menyedari akan hakikat berkenaan..aku taw,aku perlu keje...sekurang-kurangnyer aku tak perlu lagi minta duit orang nak beli barang-barang aku...

tapi,dr tadi aku rasa x sedap hati.....aku pon xtaw kenapa...ermmmmmm...xper la,hanya berdoa yang baik-baik saja akan berlaku.semoga semuanya berada dalam lindungan dan rahmat-Nya selalu, amin....

[ HIMPUNAN DOA-DOA ]










semoga kita semua diberkati dan akan mendapat balasan yang baik....=))

...........((^_^))..........

Wednesday, December 8, 2010

What Should I Do...(~_~)

  video

What Should I Do??...by Jan geun Suk

lagu ni merupakan OST drama korea bertajuk You're Beautiful... cite neh pada aku tersangat la best dan menyebabkan aku jatuh cinta lagi kepada aktor-aktor korea.huhuhu.mereka sangat cute dan comey..geram tgok dorang neh,memg x tido malam aku dibuatnyer kalau da mule ngadap drama korea,sure maraton episod ke episod sampai x tido malam.(salah satu sebab kenapa aku selalu bangun lambat,lepas jer subuh terus tido balik..heheheh,wink,wink,(^_^)




You're Beautiful merupakan sebuah drama korea yang menerapkan nilai-nilai persahabatan dalam sebuah kumpulan,di samping menekankan sepenuhnya kepada cinta dan kasih sayang. Drama ini banyak memberikan gambaran bagaimana seorang sahabat sanggup berkorban demi kebahagiaan temannya,walaupun dia sangat-sangat menyukai gadis yang sama. Shin Woo Hyung, merupakan 2nd hero dalam drama ini, di mana menyimpan perasaan kepada Go Mi Nam/Go Mi Nyu, tetapi merahsiakan rasa hatinya kepada Mi Nam kerana dia taw yang Mi Nam suka kepada Hwang Taw Kyung, hero utama dalam cite neh. Tae Kyung merupakan seorang jejaka yang cool, dan sangat la comey.huhuhu...cite neh memang besh sebab kalau tengok, akan wujud pelbagai emosi dalam diri dan yang paling besh wujudnya scene2 kelakar yang mencuit hati..tp klau sampai kt part sedih tu,leh sama-sama meleleh air mata.uwaaaa...heheehe..


tgok cite neh,aku secara exclusifnye terasa sgt besh jadi Go Mi Nam/Nyu, sebab kehidupan seharian dikelilingi lelaki-lelaki yang tersangat la gentle dan caring..beshnyer,so..no wonder la Yee Ho Yi sangat cemburukan Mi Nam/Nyu, dalam cite neh sampai sanggup wat mcam2 untuk pisahkan Mi Nam/Nyu dari 3 jejaka hensem, Tae Kyung, Shin Woo and Jeremy, tapi seperti biasa, mesti x jadi...sebab Go Mi Nam/Nyu merupakan gadis yang dicintai oleh ketiga-tiga jejaka neh..uwaaaa...sgt2 besh jd Mi Nam/Nyu,kan,kan,kan....(^_^)




tapi, jadi Go Mi Nam/Nyu pon x besh gak sebenarnyer,sebab die kene menyamar jadi abangnye,(Go Mi Nam) utk membantu abang die mencapai impian jadi artis, dengan harapan nnti dapat cari mak dorang, yang sebenarnya mak dorg da mati..sian kan..jadi di sinilah bermula kisahnya bila wujudnya Go Mi Nam palsu yang mana merupakan adik kembar Mi Nam iaitu Go Mi Nyu...sesi penyamaran berlaku dengan jayanya hingga menyebabkan wujudnya perasaan cinta di kalangan mereka, lebih-lebih lagi bila sume dah taw yang Go Mi Nam merupakan seorang perempuan...kire cinta 4 segi la neh kot,hhehehe...mcam mana nak leraikan hubungan yang kusut neh, kene la tengok drama neh sendiri ...heheheh....memg besh,rating yang aku kasi, sebanyak 5 bintang.hohohoho....wink,wink(^_^)











p/s : lepas tgok cite neh, i fall in love with hwang tae kyung...love him so much,muaxx...wink,wink..(^_~)

Tuesday, December 7, 2010

diariku 1

hye readers....so,hari neh seperti biasa...aku bangun pagi,opssss....jangan ingt aku bangun lambat taw,sebab hari neh aku bangun awal dr biasa.hahahah.new improvement but still kene improve lagi.hahahah....hope,lepas neh aku sentiasa bangun awal....hijrah-hijrah

buka jer mata,fkir....ape nak wat ea...ermmm..many things to do..kemas umah,cuci pinggan,basuh kain,jemur kain...sapu sampah dan,memasak..ish2..ape aku nk masak hari neh...ntah la,tgok dlam peti cam xdek paper jer,ade ikan yang aku agak x suke jer,kulitnyer keras,uwaaaa...nak masak per neh,krang mak balik kene marah sebab x masak lg...plus dengan perlian abah yg menyengat di telinga....tidak...!!!!!....=((

kalau korang nak taw,my beloved abah, encik rosdzi bin yunus,tersangat la suke memperli aku..nak taw kenapa...jeng,jeng,jeng....sbb aku malas masuk dapur.hahaha.memg pantang die anak dara malas masak,tp nk wat mcam ner,memg aku tidak mempunyai kepakaran dalam arena masak-memasak ini.hehehe...antara ayat perlian yang biasa menjadi santapan telinga aku adalah....awak ni kene belajor silat ker,karate ker..sebab nnti da kawin mesti kene terajang dengan mak mentua sbb xreti masak..pedih jer telinga aku,esh2....sabar je la...paling besh semalam aku terkena lagi,sbbnyer aku tnyer ape nama ikan yg nak dibuat lauk semalam..dan jawapannyer adalah...awak pg la cri kamus mengenal ikan-ikan,cri mana yg serupa...aiiiyyoookkk,tidak menjawab soalan langsung...terkena lagi,trus wat muke masam, dan sampai skrg aku tak taw nama ikan tuh,ikan kayu gamaknye..hahaha,lantak la..bukan aku keje dgn ikan2 pon...hehehehehe..ikan oh ikan....kenapa la ko ade mcam2 jenis,penat la aku nk ingt nama korg...

lepas siap sume keje umah,buka jer peti ais..ade la sejenis ikan neh...aku rasa ikan ni ikan yg kuat pertahanan badan sebab kulitnyer keras..hehehe....ape nama ikan neh,ntah...xtaw aku...belek dok belek ikan tuh,bru teringt ikan neh mak pernah wat bakar..so ape lagi,masak nasi n trus cuci ikan....amik daun kunyit, letak garam n kunyit serbuk..bakar jer,tp bakar atas dapur gas.hahahaha...aku xreti nak hidupkan api dgn arang,klu aku hidupkan jugak api  pkai arang,jawabnyer ikan aku x masak smpai ke malam...baik la aku gune dapur gas jer.hahahaha....bakar punyer bakar dah siap...bau cam sedap..(perasan jer aku neh,hehehe)....pastu,wat air asam tuk di cicah dgn ikan tersebut...da siap...ta da..........opsss,sorry.xleh nk snap pic ikan bakar aku sebab hp camera aku rusak.memori card xleh nak detect...huhhuhuhu...

bile mak balik,aku tnyer nama ikan tuh,hehehe...da dapat....ikan CENCARU,seperti pic di bawah,..oppssss...ini adalah ilustrasi semata-mata,ikan bakar aku xsama cam pic di bawah...hhahahaha..truk aku neh,nama ikan tu pon xtaw..parah2...looking at this situation,rasa2nyer cadangan abah tu memg leh pkai la...memg kene cri kamus mengenal ikan2 sedunia.hehehe.wink,wink... 



so...ini yg berlaku pada hari ini,learning about name of fish,CENCARU..sejenis ikan berkulit keras,besar dan merupakan ikan yg hidup di laut, heheheh.so,petang neh pasar...nak suh abah beli ikan yg senang2 jer nak masak..iaitu ikan selar.hahaha..xpyh pening nak masak per,nama ikan tu ape.hahaha...jnji aku xkene perli lagi.hhohohohoh..peace...wink,wink..

jumpe lagi nnti....saya sgt suke meng'update'...hehehee...daaaaa...wink,wink..(^_^)


MaaF......oleh RadJa


bila aku salah tolong maafkanlah
ku tak ingin membuat kau menangis
aku tahu kau mara aku tahu kau luka
tapi jangan paksa tuk berpisah
aku ingin selalu bersamamu
walau senang, walau kita susah

mungkin aku salah di matamu
mungkin aku lemah di matamu
tapi tak pernah terpikir
kau pergi tinggalkan aku
bila aku salah di matamu
bila aku lemah di matamu
ku hanya bisa memohon
maaf atas salahku

aku tahu kau marah
aku tahu kau luka
tapi jangan paksa tuk berpisah

Sedap tak lagu neh,huhuhuh....2-3hari neh,asyik sangat dengar lagu neh,kenapa yer,xtaw la...tp yang pasti lagu ni nice song...sebab mengungkapkan kata 'MAAF'..yg kadangkala amat susah bagi manusia terutama kaum adam utk dilafazkan...tol x?tol x?...hehehehe....

hidup kt dunia neh,xlepas dari wat kesilapan,sebab kita adalah manusia yang tidak bersifat 'maksum'...taw x apa itu maksum, kawan-kawan?ya.....maksum itu ertinya terpelihara dari melakukan kesilapan,kita tidak begitu ya kawan-kawan..kita perlu meminta maaf kalau kita sedar kita telah melakukan kesilapan..barulah hidup kita mendapat kaf ba ra kaf alif ta nun, KEBERKATAN..(imagine mak adif dalam cite Dunia Baru,hahhaaha)...



jadi,...
dengan rasa rendah diri yang memang sedia dah rendah,saya memohon maaf sekiranya ada kesilapan yang saya lakukan kepada semua umat manusia di muka bumi, termasuk binatang-binatang yang pernah saya seksa masa kecik-kecik dulu seperti pepatung,rama-rama,semut,cengkerik,mentadak-mentadu,katak,cicak dan sebagainya.hahahah.
ampunkan saya.....peace no war...wink,wink...(^_^)


Monday, December 6, 2010

HeLLo...............

Pertama kali dalam hidup ade blog sendiri..hehehehe...rasa2 mcm new improvement dalam hidup walaupun dah lama orang len wat blog..mungkin ni sempena masuk tahun baru kot,hehehehe....Salam Maal Hijrah...tapi masuk tahun baru pon,tabiat lama still xleh nk buang....bangun lambat,argghhhhhhh....!!!!...chaiyok2,berubah menjadi insan yang lebih baik,bangun lebih awal dan mulut tidak terlalu laser.miahahahaha......wink,wink..(^_^)



ini la saya..hehehe..letak pic neh sebab ade someone ckap saya nampak chumey dalam pic neh,uwaaaa.....sangat2 terharu,terima kasih.hehehe.memang chumey pon,hehehehe.......so,ni adela pic terbaru,di mana menunjukkan pipi saya yang semakim tembam..means,dah semakin membulat..heppi,hehehehe...........peace,wink,wink..(^_^)

untuk pengetahuan semua,blog ni was created by Liyana Rahman,hehehe...so,thousand of hug to yana busuk senget kanan.hehehee....thanks memberikan aku new hobby...chumel and cute blog nih,cam aku kan.hahahaha...so,now want to show sape liyana a.k.a yana senget kanan.heheheh....here we go....


ni lew yana..hehehee...saje je nak show minah senget ni,
as sign that i luv u.muaxxx....hehehehe..

okay,got to go...jumpe lagi nnti,
next episod dalam perjalanan di bumi tuhan yang bulat...bye,wasalam...peace,wink,wink..(^_^)